Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Forskande läkare ett måste för utvecklingen av hälso- och sjukvården

    Vikten av att läkare forskar för utvecklingen av hälso- och sjukvården visar Läkaresällskapet bland annat genom att dela ut priser till god forskning. Unga forskare uppmärksammar vi genom Asklepiospriserna för bästa vetenskapliga artikel och bästa projektarbete. Priserna gick 2016 till Maria Simonsson, cancerforskare i Lund, och Peter Alping, neuroforskare vid KI. Prisutdelning på SLS 7/2 kl 18.

  • Antibiotikaresistens i ett globalt perspektiv – spridning och selektion

    Gunnar Kahlmeter, verksamhetschef, Kliniskt mikrobiologiskt laboratorium i Växjö, och en auktoritet inom bakteriologi och antibiotikaresistens, har under många år pekat på hygienens betydelse för att minska spridningen av infektioner. Tack vare hans insatser används ett globalt ramverk för att följa antibiotikaresistensen. Han belönas av Läkaresällskapet med årets Lennanderpris, 20 000 kronor.

  • Värdebaserad vård på lös grund!

    Hälso- och sjukvård ska bedrivas utifrån veten­skap och beprövad erfarenhet samt prioriteras utifrån medicinska behov. Men nu baserar NKS hela sin nya verksamhet på en otillräckligt prövad styrmodell, ­skriver Svenska Läkaresällskapet i en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet.

  • Att leva med kronisk sjukdom – vad gör samhället och vad kan bli bättre?

    Kroniska sjukdomar är hälso- och sjukvårdens största utmaning. De påverkar individen och närstående under lång tid och måste prioriteras såväl resursmässigt som organisatoriskt. Vården vid kroniska sjukdomar handlar inte enbart om den inledande behandlingen utan också om långsiktig kontinuitet, tillgänglighet och samordning av behandling och uppföljning. Förmiddagsseminarium på SLS den 8/12.

  • Alkohol orsakar årligen 1000 dödsfall i cancer

    Varje år dör upp till 1000 svenskar i cancer som orsakas av alkohol. Det visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av Svenska Läkaresällskapet SLS, IOGT-NTO och forskningscentret CERA vid Göteborgs universitet. Samtidigt är svenskarna de EU-medborgare som har sämst kunskap om kopplingen mellan alkohol och cancer.

  • Är styrningen av dagens sjukvård ett hot mot patientsäkerheten? Diskussion på Läkaresällskapet den 8 november

    Strukturella problem påverkar styrningen av dagens sjukvård, det råder brist på läkare i primärvården och vården har blivit alltmer fragmentiserad. Hur återupprättar vi styrsystem som är utformade på evidensbaserad grund enligt den etiska plattformens principer? Detta och andra frågor inom området diskuteras på Läkaresällskapet den 8 november kl. 18. Välkommen!

  • Världsledande forskare inom trombosforskning till Svenska Läkaresällskapet

    Ledande forskare och läkare inom trombosforskning kommer till Svenska Läkaresällskapet den 17-18 november. Bland annat kommer man att presentera det senaste inom grundforskningen liksom avancerade behandlingsmetoder för att förebygga trombos vid förmaksflimmer och stroke. Md. Shahidul Islam, docent vid Södersjukhuset och Karolinska Institutet, leder organisationskommitténs arbete. Välkommen!

  • Svenska Läkaresällskapet lanserar ”Framtidens Medicin & Hälsa” – den nya mötesplatsen för hälso- och sjukvårdens utveckling

    Läkaresällskapet inviger den 14-15 november 2017 ”Framtidens Medicin & Hälsa” – en ny arena för möten och samtal om hälso- och sjukvårdens utveckling. Under två dagar arrangeras vidareutbildning och fortbildning, debatter och seminarier kring hälso- och sjukvårdens viktigaste utmaningar inom forskning, utbildning, etik och kvalitet.

  • Kraftsamling för att stärka global hälsa inom alla medicinska utbildningar

    ​Den 26-27 oktober arrangeras Swedish Global Health Education Conference i Umeå i samarbete med Svenska Läkaresällskapets Kommitté för global hälsa och Epidemiologi och Global Hälsa vid Umeå universitet. Mötet är en kraftsamling för att stärka ämnet global hälsa inom alla utbildningar i landets samtliga medicinska fakulteter.

  • När det gör ont att leva – om ungas psykiska hälsa på Läkaresällskapet den 13 oktober

    Att hamna i vården vid det som i huvudsak är en livskris kan vara direkt skadligt, menar forskare och psykiater Ullakarin Nyberg, huvudtalare vid Läkaresällskapets förmiddagsseminarium den 13 oktober. Det betyder att man inte får verktyg att se och använda sina egna resurser för att klara livskriser. Mer om ungas psykiska hälsa på Läkaresällskapet torsdag 13/10 kl 09.30-11.30. Mer info www.sls.se

Visa mer