Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Inbjudan till debatt: Fallet Macchiarini - Hur kunde det hända? Vad kan vi lära?

    Felrekrytering, forskningsfusk och fallerande implantat som aldrig borde opererats in i patienter – det är allvarliga anklagelser som riktats mot Paolo Macchiarini och KI:s agerande kopplat till hans verksamhet. Hur kunde det hända och vad kan vi lära? Debatt på Läkaresällskapet den 11 oktober kl.18-19.30 med Oscar Simonsson, Kjell Asplund, Nina Nelson Follin och moderator Karl Franklin.

  • Medicinetisk diskussion och medicinteknisk innovation – läkare belönas av Läkaresällskapet

    För att uppmärksamma och uppmuntra det etiska förhållningssättet i läkarens kliniska vardagsarbete delar Läkaresällskapet ut ett etikpris, Hippokratespriset, i år till överläkare Viveka Frykman Kull, Hjärtkliniken, Danderyds sjukhus. Erna Ebelings pris belönar utveckling inom medicinsk fysik och teknik. Professor Stig Steen, Lunds universitet, får årets pris för innovation inom thoraxkirurgi.

  • Små upptäckter kan göra stor skillnad – Crohns sjukdom samt blodförgiftning och resistens i centrum när Läkaresällskapet delar ut priser

    Forskarna Charlotte Hedin och Christian Giske belönas med Läkaresällskapets priserna Bästa projektansökan, 100 000 kr, och Translationella priset, 50 000 kr, för sin forskning om tarmflora och sjukdomsuppkomst vid Crohns sjukdom respektive ökad resistens och vikten av tidig och korrekt antibiotikabehandling vid blodförgiftning. Priserna delas ut vid Läkaresällskapets Årshögtid den 15/11 kl 18.

  • Demens, sömnapné, röda blodkroppar och autoimmunitet – några av de forskningsområden Läkaresällskapet belönar i år

    Svenska Läkaresällskapet uppmärksammar, uppmuntrar och belönar varje år viktig medicinsk forskning. I år belönas god medicinsk forskning bland annat inom klinisk endokrinologi (Olle Kämpe), neurobiologi och demens (Elisabet Londos och Anders Wimo), kardiologi (John Pernow och Jiangning Yang) samt klinisk neuroforskning (Eva Svanborg). Priserna delas ut vid Läkaresällskapets årshögtid 15/11.

  • Läkarkåren uppmanas ta större ansvar i tobaksfrågan

    Den 22-23 september arrangerar Svenska Läkaresällskapet ett symposium om Tobacco Endgame som belyser möjligheterna till en utfasning av rökningen i Sverige. Bland föreläsarna finns världsledande forskare och experter från bl. a. Sverige, Irland, USA, Nya Zeeland, Finland, Danmark och Belgien.

  • Forskare och läkare eniga: Barn behöver minst en timmes fysisk aktivitet per dag

    Barn behöver röra på sig minst en timme om dagen. Förbättrad kondition och muskelstyrka ger starkare skelett, sänkning av höga blodfetter, ökad självkänsla och förbättrade skolprestationer. De första svenska rekommendationerna om fysisk aktivitet för barn och ungdomar är utarbetade av Yrkesföreningar för Fysisk Aktivitet (YFA) och antagna av Läkaresällskapet och Barnläkarföreningen.

  • Säker vård är personcentrerad och evidensbaserad och ett teamarbete

    Personcentrerad och evidensbaserad vård, ett fungerande teamarbete, informatik och förbättringskunskap är det som krävs för en god och patientsäker vård konstaterar Svensk sjuksköterskeförening och Svenska Läkaresällskapet i en ny skrift "Säker vård". Rapporten presenteras i samband med seminariet "Vi vill inte skada patienterna – vad behöver vi kunna?" i Almedalen den 5 juli.

  • Läkaresällskapet uppmanar Gabriel Wikström initiera en primärvårdsreform

    Bristen på allmänläkare är mycket allvarlig och har på många håll nått en kritisk nivå som omöjliggör en välfungerande primärvård. Nu krävs tydligt politiskt ledarskap och blocköverskridande samarbete för att skapa en statlig nationell primärvårdsreform. En väl fungerande primärvård är viktig för att förverkliga målet om jämlik hälsa, skriver Läkaresällskapet på SvD Debatt den 30 juni.

  • Visst gör goda levnadsvanor skillnad. Läkaresällskapet för dagens och morgondagens hälsa och sjukvård

    I magasinet och på sajten Vård&Hälsa, www.vardochhalsa.se, tar Svenska Läkaresällskapet upp frågor inom hälso- och sjukvården som särskilt behöver belysas och diskuteras. Intressenter inom området har bjudits in av Läkaresällskapet att medverka i arbetet. Första numret av magasinet publiceras på www.vardochhalsa.se och distribuerades med Dagens Nyheter den 30 juni.

  • Per Johansson ny kanslichef på Läkaresällskapet

    Per Johansson blir ny kanslichef på Svenska Läkaresällskapet från och med 1 september. Det är han som tillsammans med övrig personal på kansliet ska se till att Läkaresällskapet fortsätter att vara en aktiv och attraktiv förening för sina medlemmar. Per Johansson kommer närmast från Läkarförbundet och har tidigare arbetat bland annat på Regeringskansliet och Socialstyrelsen. Han är 46 år.

  • Svenska Läkaresällskapets och Kungl. Vetenskapsakademiens etikutredning föreslår riktlinjer kring obeprövade behandlingsmetoder

    SLS och KVA föreslår i en ny utredning riktlinjer för vad som ska krävas för att obeprövade behandlingsmetoder ska kunna användas på allvarligt sjuka patienter. Tillsammans med en ny nationell kommitté för bedömning av obeprövade behandlingsmetoder ska ett antal riktlinjer skapa en transparent situation som kan bidra till att allmänhetens tillit till hälso- och sjukvården bibehålls och förstärks.

Visa mer