Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Äntligen – utredningen om den nya läkarutbildningen skickas på remiss

    Läkaresällskapet har länge verkat för att förslaget till en ny ordning för läkares grundutbildning, ska skickas ut på remiss. Veckan före påsk fattade regeringen beslut om detta. Utredaren Stefan Lindgren, Läkaresällskapets vice ordförande, föreslår i utredningen bland annat en sammanhållen väg fram till läkarlegitimation och att utbildningstiden förlängs, men tiden till legitimation minskar.

  • Öron-näs-halsforskaren Karl Hörmann får Hambergers pris

    Hambergers pris, 25 000 kronor, går i år till professor Karl Hörmann, Mannheims universitet, Tyskland, för enastående insatser inom öron-, näs- halsforskning. Karl Hörmann är verksam som direktör för Öron-näs-halskliniken vid Universitetet i Mannheim.

  • Läkaresällskapet belönar norsk läkare för språkvårdsinsatser

    Svenska Läkaresällskapet har utsett Magne Nylenna, professor i samfunnsmedisin, Kunskapssentret vid Universitetet i Oslo, till mottagare av Bengt I Lindskogs språkpris, 30 000 kronor, 2015, för hans stora insatser för medicinsk språkvård i Norden.

  • Läkares kompetensutveckling en självklar del av sjukvårdsproduktionen

    – Läkaryrket bygger på förtroendet mellan samhälle, patient och läkarkår. Som patient måste man kunna lita på att den vård man erbjuds är kompetenssäkrad och likvärdig över landet, säger Stefan Lindgren, vice ordförande i Svenska Läkaresällskapet, i en debattartikel i Dagens samhälle den 16 mars.

  • Ska brottsdömda läkare kunna fortsätta arbeta som läkare?

    Problematiken kring läkare och annan legitimerad personal som dömts för allvarliga brott och hur man ska förhålla sig till deras fortsatta professionella verksamhet diskuteras på Svenska Läkaresällskapet den 3 mars kl 18-19.30. Debatten har titeln "Patienten och tystnaden" och hålls på Klara Östra Kyrkogata 10 i Stockholm under ledning av professor Hans Rutberg, Linköping.

  • Läkarnas kompetens måste kvalitetssäkras

    Radioprogrammet Kaliber tar i dag den 22 februari upp frågan om bristande kontroll av läkares kompetens som orsak till allvarliga misstag och fel i vården. Svenska Läkaresällskapet driver frågan om läkarnas fortbildning och föreslår i ett policydokument att en årlig fortbildningsplan införs.

  • Läkaresällskapet instämmer: offentlig vård ska ges efter behov

    Svenska Läkaresällskapet ställer sig bakom SMERs slutsatser i rapporten om egenfinansiering i den offentliga vården som publiceras under torsdagen. Det är patientens behov av vård som ska avgöra vilken insats som den offentliga vården ska erbjuda, inte patientens möjlighet att betala för sig.

  • Är du vaken Lars? Vad händer i kroppen när vi sover för lite?

    Sömnproblem blir allt vanligare i samhället. Vad beror det på och vad händer i kroppen när vi sover för lite? Danielle Friberg, ansvarig för Sömnlaboratoriet på Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, berättar om orsak och effektiva behandlingsmetoder vid vårens första föreläsning på Svenska Läkaresällskapet, den 20 januari kl 18-19.30. Välkommen!

  • Medicinska riksstämman arrangeras 2015 – läkarnas mötesplats för debatt och fortbildning

    ​Igår beslutade Svenska Läkaresällskapets styrelse att Medicinska riksstämman arrangeras 2015. En första intern utvärdering visar på ett väl genomfört möte och en ekonomi i balans tack vare stöd från partners och Svenska Läkaresällskapet. Riksstämman är unik som specialitetsövergripande mötesplats för läkare och aktörer inom hälso- och sjukvården, säger Filippa Nyberg, SLS VD i sin kommentar.

  • Fortbildning i fokus – lockade fler yngre läkare till Medicinska riksstämman

    Medicinska riksstämma, Sveriges största möte för läkare över specialitetsgränserna, hölls 4-5 december i centrala Stockholm; fokus på fortbildning inom medicinsk vetenskap, fortbildning, etik och kvalitet. – Vi är mycket nöjda med det högkvalitativa vetenskapliga programmet, säger Catarina Almqvist Malmros, Riksstämmans generalsekreterare. Det fyller ett viktigt syfte i dagens hälso- och sjukvård.

  • Läkarstudenter belönas för sitt vetenskapliga arbete

    För att uppmuntra läkarstudenter att fortsätta forska delar Läkaresällskapet varje år ut Asklepiospriset för bästa vetenskapliga artikel, 15 000 kr, respektive bästa vetenskapliga projekt, 10 000 kr. Pristagarna Tobias Skillbäck och Henrik Frithiof belönas för diagnostik av Creutzfeldt-Jakob´s sjukdom resp att ha visat att blodprov möjliggör identifiering av viktiga biomarkörer på tumörceller.

Visa mer