Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  •  Ny rapport: Brister i forskning om alkoholens positiva hälsoeffekter

    Ny rapport: Brister i forskning om alkoholens positiva hälsoeffekter

    ​Idag lanserar IOGT-NTO och Svenska Läkaresällskapet för andra året i rad forskningsrapporten ”Alkoholen och samhället”. I årets rapport har en forskargrupp granskat forskningunderlaget på lågdoskonsumtion av alkohol. Bevisen för att alkohol i små mängder har positiva hälsoeffekter är, enligt forskargruppen, svaga eller direkt felaktiga.

  • Fysisk aktivitet på recept är en kostnadseffektiv och evidensbaserad metod till bättre hälsa

    Fysisk aktivitet på recept är en kostnadseffektiv och evidensbaserad metod till bättre hälsa

    Lars Jerdén, projektledare för Läkaresällskapets Levnadsvaneprojekt, kommenterar Göran Sjönells kritik mot hälsokontroller av friska personer. Svenska Läkaresällskapet avslutar vid årsskiftet det snart treåriga projektet om levnadsvanor som Socialdepartementet initierade 2011. Debatten om kontroll av levnadsvanor hos friska fortsätter i vår på Läkaresällskapet med Levnadsvanedagen den 3 februari.

  • Läkaresällskapet säger nej till samvetsklausul i vården

    Läkaresällskapet säger nej till samvetsklausul i vården

    Behovet av en samvetsklausul i vården som möjliggör för personal att vägra utföra sedvanliga arbetsuppgifter i yrket kommer med jämna mellanrum upp i debatten. Med anledning av den senaste diskussionen, om en barnmorska ska ha rätt att vägra delta i utförandet av abort, vård efter abort och preventivmedelsrådgivning, uttalar sig nu Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik i frågan.

  • Behov ska styra vården, inte efterfrågan

    Behov ska styra vården, inte efterfrågan

    - En jämlik vård måste utgå från regeringens prioriteringsplattform, säger Kerstin Nilsson, Läkaresällskapets ordf. Riksrevisionens rapport bekräftar SLS oro för hälso- och sjukvårdens utveckling. För att underlätta läkarkårens diskussion om framtidens hälso- och sjukvård initierade Läkaresällskapet förra året projektet "En värdefull vård" i syfte att utarbeta ett policydokument för en god vård.

  • Positivt med förbättrad informationshantering i vården – så länge det inte tar resurser från patientmötet

    Positivt med förbättrad informationshantering i vården – så länge det inte tar resurser från patientmötet

    Läkaresällskapet välkomnar förslaget att förbättra informationshanteringen i vården och värna skyddet för den enskilde som presenteras i betänkandet SOU 2014:23. Positivt att informationen ska följa den enskilde och inte organisationen, säger Göran Petersson, ordf i SLS IT-kommitté, som sammanställt SLS remissvar. Men nya rutiner får inte äventyra tiden för patienter. Något som oroar många läkare.

  • Etikdag på Läkaresällskapet: "Delaktighet – för vem och till vilket pris?"

    Etikdag på Läkaresällskapet: "Delaktighet – för vem och till vilket pris?"

    Hur delaktig ska man vara som patient i sin egen vård? Ska man kunna välja och vad ska man kunna välja? Vad händer med de alternativ som inte finns? Är valfrihet detsamma som delaktighet? Styr den enskildas ekonomi hur delaktig man är? Vem har möjlighet att välja? Vilka val finns? Välkommen att diskutera och lära mer om delaktighet vid SLS och Slfs gemensamma etikdag på SLS den 11 nov kl 10-16.

  • Utmärkta insatser inom medicinsk forskning belönas av Svenska Läkaresällskapet

    Utmärkta insatser inom medicinsk forskning belönas av Svenska Läkaresällskapet

    Svenska Läkaresällskapet kan tack vare generösa gåvor och donationer stödja och belöna medicinsk forskning med drygt 30 miljoner kronor i anslag och bidrag till unga forskare och omkring en halv miljon kronor till vetenskapliga priser för framstående insatser inom olika forskningsområden. Priserna delas ut på Läkaresällskapet 4 november kl 17.30.

  • Underbeforskning bidrar till en ojämlik vård

    Underbeforskning bidrar till en ojämlik vård

    Svenska Läkaresällskapet välkomnar regeringens planerade kommission, och vill passa på att lyfta vikten av en mer jämlik forskning. Det finns stort utrymme för förbättring när det gäller sjukdoms- och samhällsgrupper som hamnar utanför den medicinska forskningens radar. Det finns stora skillnader i tillgång till god medicinsk forskning när det gäller äldre, multisjuka.och andra utsatta grupper.

  • Svenska Läkaresällskapet efterlyser högre krav på fortbildning för läkare

    Svenska Läkaresällskapet efterlyser högre krav på fortbildning för läkare

    Läkaresällskapet presenterar i ett policydokument sin ställning i frågan om fortbildning för läkare. Det är den längsta perioden i den yrkesverksamma läkarens gärning och vi ser det som nödvändigt att det finns system för att säkerställa att alla läkare har, och kan utveckla, rätt kompetens för verksamheten. Ansvaret ligger hos läkaren, men arbetsgivaren måste ställa resurser till förfogande.

  • Regeringen utlovar ny styrning bortom New Public Management

    Regeringen utlovar ny styrning bortom New Public Management

    Regeringen tar ett första steg mot att utveckla styrningen i offentlig sektor i en riktning som innebär att professionernas kunnande och yrkesetik blir mer vägledande. Svenska Läkaresällskapets projekt "En värdefull vård" har efterlyst ett ökat förtroende och delaktighet för professionen. Med det räcker dock inte med politiska beslut. Läkarkårens inställning och agerande är helt centralt.

  • Läkaresällskapets etikpris till Mia Furebring, Akademiska sjukhuset, för hennes insatser att lyfta etiken i det kliniska arbetet

    Läkaresällskapets etikpris till Mia Furebring, Akademiska sjukhuset, för hennes insatser att lyfta etiken i det kliniska arbetet

    Överläkare Mia Furebring, Avd för Infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset, Uppsala, får Läkaresällskapets Hippokratespris för sina insatser för att lyfta medicinsk-etiska frågor i den kliniska vardagen. Furebring får priset för att hon ”i sin läkargärning integrerar medicinsk specialistkompetens med ett omfattande engagemang för etiska frågor”. Priset delas ut vid SLS Årshögtid 4 november.

Visa mer