Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • LiR-modellen underlättar levnadsvanearbete – lanseras på Reumadagarna

    LiR-modellen, Levnadsvanearbete i Reumatologi, har utarbetats av Läkaresällskapets Levnadsvaneprojekt för att underlätta arbetet kring ohälsosamma levnadsvanor inom reumatologi. Arbetsmodellen ger en gemensam kunskapsbas, skapar ett enkelt arbetsflöde för medarbetarna och tydliggör patientens väg till stöd i förändringsarbetet. LiR-modellen presenteras vid Reumadagarna i Västerås 13-15/9.

  • Att förbereda framtidens läkare för arbete i en digitaliserad värld

    Digitaliseringen i vården och av vårdens möten pågår och kommer att ställa andra och nya krav på framtidens läkarutbildning såväl grund- som fortbildning. Svenska Läkaresällskapets kommitté för eHälsa inbjuder till diskussion om vilka krav digitaliseringen i vården ställer på framtidens läkarutbildning. Mötet hålls på Läkaresällskapet den 19 september kl 18.00. Går också att följa på youtube.

  • Forskning och språk med hög patientnytta – Läkaresällskapets belönar god forskning

    Anders Eklund, Umeå, får i år Erna Ebelings pris för framstående forskning och viktiga innovationer om fysiologiska tryck och flöden inom ögonområdet och det centrala nervsystemet. Nils Uddenberg, Lund, får Bengt I Lindskogs språkpris för sin strävan att med det vårdade allmänspråket förmedla kunskap om medicin. Viktigt nu när kraven på medicinsk information till allmänheten ökar.

  • Immunförsvaret och psykisk sjukdom – Läkaresällskapet belönar framgångsrik forskning

    Läkaresällskapet premierar framgångsrik medicinsk forskning. Särskilt forskning av klinisk karaktär av stor betydelse för utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård. Petter Brodin, Karolinska Institutet, får priset för Bästa vetenskapliga projektansökan, 100 000 kronor, och Janet Cunningham, Akademiska sjukhuset, Translationella priset, 100 000 kronor, för forskning av omedelbar nytta för vården.

  • Positivt om forskningsfusk

    Läkaresällskapet ställer sig bakom förslagen i Oredlighetsutredningens betänkande "Ny ordning för att främja god sed och hantera oredlighet i forskning" (SOU 2017:10). Betänkandet utgör ett gediget och grundligt arbete med viktiga förslag och Läkaresällskapets ordförande Stefan Lindgren hoppas i en kommentar att regeringen skyndsamt nu också genomför huvuddelen av förslagen i betänkandet.

  • Funktionell neurokirurgi och translationell forskning – Bengt Linderoth årets Ingvarpristagare för sin forskning om ryggmärgsstimulering vid svår smärta

    Bengt Linderoth, professor emeritus vid Institutionen för Klinisk neurovetenskap, KI, får ta emot årets Ingvarpris för mångårigt vetenskapligt och kliniskt arbete med ryggmärgsstimulering. Forskning som bidragit stort för många patienter med svårbehandlad smärta. Priset delas ut vid Läkaresällskapets Årshögtid den 14 november till minne av Lundaprofessorn David Ingvar.

  • Svenska Läkaresällskapet arrangerar kurs för asylsökande läkare från länder utanför EU

    För att ta tillvara asylsökande läkares kunskaper arrangerar Läkaresällskapet en ettårig kurs i svenska och medicin. Fyra månader intensivundervisning i svenska anordnas av Södertörns högskola och följs av åtta månader föreläsningar i teoretisk och praktisk medicin samt praktiska moment. Med målet att deltagarna efter kursen klarar Socialstyrelsens prov inför svensk läkarlegitimation.

  • Läkarens roll i hälsofrämjande arbete, en starkare första linjens sjukvård, samverkan samt digitala utmaningar i vården – Läkaresällskapet debatterar på Almedalen

    Vilka utmaningar och möjligheter står hälso- och sjukvården inför? Svenska Läkaresällskapet är på plats under årets Almedalsvecka och arrangerar program kring några av vårdens viktigaste frågor. Välkommen den 4-5 juli till Hotell Slottsbacken, Visborgsgatan 1, Visby.
    – Vi deltar i Almedalen eftersom många beslutsfattare och opinionsbildare är där och vi vill diskutera de frågor vi ser som vikti

  • Behandling mot diabetes, inte om utan när – diabetesforskare Marcus Lind Läkaresällskapets Jubileumspristagare

    Diabetesforskare Marcus Lind, Göteborgs universitet/NU-sjukvården, tilldelas årets Jubileumspris för banbrytande kliniska prövningar inom typ 1- och typ 2-diabetes. Han har utfört nyckelstudier i såväl Sverige som andra länder för att bättre förstå prognosen och hur sjukdomarna bör behandlas för att minska risken för organskador. Priset delas ut på Läkaresällskapet den 14 november.

  • Läkare – dags att ta initiativet!

    Svenska Läkaresällskapet arrangerar den 14-15 november 2017 mötet "Framtidens Medicin & Hälsa", ett helt nytt forum för läkarkåren. Mötet hålls på Stockholm Waterfront. Vårdens viktigaste framtidsfrågor kommer att diskuteras i provocerande debatter, tankeväckande diskussioner och interaktiva samtal.

  • Mer än tre miljoner kronor till MS-forskning – forskningsanslag att söka från Läkaresällskapet

    Multipel skleros, MS, är en sjukdom i det centrala nervsystemet, dvs. hjärnan och ryggmärgen. Det finns idag ingen behandling som botar sjukdomen, men läkemedel bromsar sjukdomsförloppet och lindrar besvären. Svenska Läkaresällskapet utlyser nu tack vare en ny donation av Hildegard Machschefes medel för forskning om MS. SLS medlemmar kan söka forskningspengar senast den 20 juni.

Visa mer