Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Stefan Lindgren ny ordförande för Svenska Läkaresällskapet – en ideell förening med kraft

    Även förra året var ett händelserikt år för Svenska Läkaresällskapet. Verksamhetsberättelsen som presenterades vid fullmäktigemötet i veckan visar på omfattande aktivitet inom organisationen, en väl genomförd Riksstämma samt ett ekonomiskt bokslut som var bättre än förväntat. Stefan Lindgren, Malmö, valdes till ny ordförande och Britt Skogseid, Uppsala, till vice ordförande.

  • Läkaresällskapet för En värdefullare vård – betonar kontinuitet, personligt ansvar och alternativa styrsystem

    Läkaresällskapets projekt "En värdefull vård" startade 2013 som en reaktion mot att dagens vård bygger på ekonomiska incitament framför medicinsk etik och patientbehov. Läkaresällskapets fullmäktigeförsamling understödde i veckan att Svenska Läkaresällskapet arbetar vidare arbetar vidare med frågan, särskilt med alternativa styrsystem, kontinuitet och läkarens personliga ansvar.

  • Skräddarsydda läkemedel förebygger typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar – konferens i Båstad i augusti

    Skräddarsydda läkemedel och behandlingar utifrån patientens genetiska förutsättningar optimerar behandlingen och förebygger typ 2-diabetes och hjärt- kärlsjukdomar. Unika biobanker, framstående forskning och globala nätverk gör att Sverige intagit en ledande position inom området. Svenska Läkaresällskapet och Lunds universitet arrangerar en konferens i ämnet den 31/8-1/9 i Båstad, se www.sls.se.

  • Vad krävs för att vi ska bli bäst i världen på eHälsa?

    Bäst i världen inom e-hälsa med patientens behov i centrum. Det är Regeringens och SKLs, Sveriges Kommuner och Landstings gemensamma vision för svensk e-hälsa, som ska vara uppfylld 2025. Tekniken ska, enligt programförklaringen, underlätta för människor att uppnå ”en god och jämlik hälsa och välfärd”.
    Svenska Läkaresällskapets IT-kommitté är en stark röst i debatten om en digitaliserad vård oc

  • Riktlinjer för gränslandet mellan forskning och sjukvård utreds

    Mot bakgrund av det så kallade Macchiarini-fallet tillsätter Kungl. Vetenskapsakademien tillsammans med Svenska Läkaresällskapet en utredning för att klargöra regler och ta fram riktlinjer för forskare och läkare som arbetar i gränslandet mellan klinisk forskning och avancerad sjukvård.

  • Övervikt och fetma temat för Preventionsdagen på Läkaresällskapet 2/2

    Svenska Läkaresällskapet har under fyra år drivit preventionsfrågor genom Levnadsvaneprojektet. Arbetet har koncentrerats på levnadsvanorna tobak, alkohol, kost och fysisk aktivitet.SLS arrangerar Preventionsdagen för att inspirera läkare till samtal med patienter om levnadsvanor. En av föreläsarna är Sir Michael Marmot, England, vars forskning visar att hälsa hänger ihop med sociala faktorer.

  • För bättre patientmöten och kontinuitet i vården

    Bristande kontinuitet är ett av de allvarligaste problemen i dagens hälso- och sjukvård. Det är helt nödvändigt att kraftigt minska detaljstyrningen i vården för att komma tillrätta med problemet skriver Svenska Läkaresällskapet på GP debatt.

  • Kan läkares arbetsuppgifter regleras av en konsumentskyddslag? Skönhetsutredningen diskuteras på Läkaresällskapet

    Skönhetsutredningens (SOU 2014:12) slutrapport är klar. Utredare Eva Nilsson Bågenholm presenterar den på Läkaresällskapet den 19 januari kl 18-19.30. Uppdraget syftade till att stärka skyddet för den enskilde konsumenten vid estetiska behandlingar och ingrepp som kräver medicinsk kunskap och erfarenhet eller kan innebära betydande hälsorisker, men som inte är hälso- och sjukvård eller tandvård.

  • Svenska Läkaresällskapet stöder utfasning av rökningen i Sverige

    ​Sverige har halkat efter i preventionsligan, trots att vi ratificerade WHO:s tobakskonvention 2005. 12 000 liv krävs varje år på grund av rökning – det måste inte vara så. Svenska Läkaresällskapet stöder den allt bredare opinion som kräver ett nationellt politiskt beslut om en tidsbestämd och strukturerad utfasning av rökningen i Sverige.

  • Svenska Läkaresällskapet för En värdefull vård – remissvaren ger stöd och arbetet går vidare

    Svenska Läkaresällskapets arbetsgrupp "En Värdefull Vård" bildades hösten 2013 för att analysera hälso- och sjukvårdens organisation och styrning. Arbetsgruppens analys är klar. Den publicerades i somras och är nu tillbaka efter remissrundan. Ett sjuttiotal svar har kommit in, många positiva till gruppens förslag. Läkaresällskapets styrelse tar i januari ställning till det fortsatta arbetet.

Visa mer