Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Epigenetikens betydelse för hälsan - Svenska Läkaresällskapet stödjer och belönar medicinsk forskning

    Epigenetikens betydelse för hälsan - Svenska Läkaresällskapet stödjer och belönar medicinsk forskning

    Svenska Läkaresällskapet stödjer medicinsk forskning genom anslag, bidrag och vetenskapliga priser. Regnells pris i medicin, 130 000 kronor, belönar en tidigare opublicerad artikel, i år om epigenetikens betydelse för utvecklingen av hälsa och sjukdom. Artikeln publiceras i American Journal of Obstetrics and Gynecology. Priset delas ut vid Svenska Läkaresällskapets Årshögtid den 4 november.

  • Fortbildning av läkare - en självklar del i hälso- och sjukvårdsproduktionen!

    Fortbildning av läkare - en självklar del i hälso- och sjukvårdsproduktionen!

    Fortbildningen utgör längsta fasen i läkarens livslånga lärande. Trots det minst reglerad och utan struktur. Ansvaret för rätt kompetens är läkarens, men kan inte avgöras av egna önskemål. Fortbildning måste ses som en självklar del av sjukvårdsproduktionen, inte som en belastning. Är sjukvårdshuvudmännen/verksamhetsansvariga beredda att skapa utrymmet? Läkaresällskapets debatt idag i Almedalen.

  • En värdefull vård i stället för NPM - hälso- och sjukvårdens utveckling

    En värdefull vård i stället för NPM - hälso- och sjukvårdens utveckling

    Hälso- och sjukvården är i ständig förändring. De systemförändringar som genomdrivits hotar principen om vård utifrån behov som slås fast i Hälso- och sjukvårdslagen. Riksdagens prioriteringsplattform efterlevs inte. Läkarna ser växande svårigheter att arbeta utifrån professionella värderingar och yrkesetiska regler. Läkaresällskapet debatterar En värdefull vård med sjukvårdspolitiker i Almedalen.

  • Svenska Läkaresällskapet belönar bra medicinsk forskning

    Svenska Läkaresällskapet belönar bra medicinsk forskning

    Nytt om Alzheimers sjukdom, bukkirurgi, psoriasis och cancer - Svenska Läkaresällskapet belönar medicinsk forskning. Jubileumspriset, 150 000 kronor, går i år till professor Ole Suhr, Umeå Universitet, för hans forskning på familjär amyloidos med polyneuropati "Skelleftesjukan", som lett till ny behandling av denna allvarliga sjukdom. Priserna delas ut vid SLS Årshögtid 4 november.

  • Vårdens viktigaste frågor - delta i Svenska Läkaresällskapets Almedalsdebatter

    Vårdens viktigaste frågor - delta i Svenska Läkaresällskapets Almedalsdebatter

    Vården spås bli en av de hetaste frågorna under årets Almedalsvecka. Läkaresällskapet är på plats; vi initierar och driver debatt om utvecklingen av svensk hälso- och sjukvård för patientens bästa. Vi arrangerar program för att lyfta några av hälso- och sjukvårdens viktigaste frågor: Jämlik vård och forskning, hälsofrämjande arbete och levnadsvanor, En värdefull vård och fortbildning av läkare.

  • Fortbildning för läkare en nödvändig investering!

    Fortbildning för läkare en nödvändig investering!

    Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar – samtidigt som kvalitetskraven ökar höjs även kraven på effektivitet. Läkarens fortbildning står i fokus. Genom Medicinska riksstämman bidrar Svenska Läkaresällskapet till läkarnas fortbildning och utvecklingen av hälso-och sjukvården för patientens bästa. I år arrangeras Riksstämman 4-5/12 på Stockholm Waterfront. Mer info på www.riksstamman.se

  • Svensk sjukvård följer inte lagen

    Svensk sjukvård följer inte lagen

    När beslutsunderlaget i vården inte längre utgörs av medicinska bedömningar utan av ekonomiska, har ekonomin i stället för att vara ett medel blivit målet. Detta står i strid med lagstiftarens intentioner menar Svenska Läkaresällskapet genom arbetsgruppen för En värdefull vård i en artikel i Svenska Dagbladet den 26 maj.

  • Varför dröjer introduktionen av nya cancermediciner i Sverige?

    Varför dröjer introduktionen av nya cancermediciner i Sverige?

    Det har på senare år skett en explosionsartad kunskapsutveckling när det gäller förståelsen av cancercellers biologi och man ser en glädjande utveckling och effekt av ett flertal nya viktiga cancermediciner. I Sverige dröjer dock ofta introduktionen av dessa läkemedel - varför? Hälsoekonomiska aspekter inom området diskuteras på Läkaresällskapet med bl a Jonas Bergh den 13 maj kl 18. Välkommen!

  • Livets start har stor betydelse för den vuxna hälsan

    Livets start har stor betydelse för den vuxna hälsan

    Hur stor betydelse har livets tidiga start, graviditeten och barndomen, för hälsan som vuxen? Detta kommer framstående forskare att diskutera den 23-24 april i Malmö vid det Berzeliussymposium som Svenska Läkaresällskapet arrangerar i samarbete med Lunds universitet och Region Skåne. Mötet hålls i Jubileumsaulan, Medicinskt forskningscentrum, SUS Malmö, pressträff den 23 april kl 12. Välkommen!

  • Typ 2-diabetes kan bli normalltillståndet om vi fortsätter leva som vi gör!

    Typ 2-diabetes kan bli normalltillståndet om vi fortsätter leva som vi gör!

    Typ 2-diabetes, tidigare kallat åldersdiabetes, kan komma att bli normaltillståndet i stora delar av världen om vi fortsätter att leva som vi gör; vi äter för mycket, motionerar för lite och blir tjockare med åren. Den 10 april samlas ledande internationella forskare på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm för att presentera nya rön inom området.

  • Dags att gå vidare – från NPM till "En värdefull vård", med patientens behov i fokus!

    Dags att gå vidare – från NPM till "En värdefull vård", med patientens behov i fokus!

    Debatten om hälso- och sjukvårdens ledning och styrsystem, hittills kallat New Public Management, går nu in i en ny fas - det är dags att se framåt och agera! Svenska Läkaresällskapet lanserar projektet "En värdefull vård" i syfte att analysera hälso- och sjukvårdens utveckling och föreslå en sjukvård med patientens behov i fokus! Arbetsgruppen leds av professor Ingemar Engström.

  • Går diabetes att operera bort?

    Går diabetes att operera bort?

    Den frågan besvarar årets Lennanderföreläsare Anders Thorell, överläkare och forskningschef på Ersta sjukhus, och professor i kirurgi vid Karolinska Institutet, vid årets Lennanderföreläsning "Metabola effekter av fetmakirurgi - går diabetes att operera bort?" Föreläsningen hålls på SLS den 29 april kl 18.00. Välkommen!

Visa mer