Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Medicinska riksstämman - fortbildning för hela vårdteamet

    Medicinska riksstämman - fortbildning för hela vårdteamet

    Riksstämman är en unik mötesplats där vårdens olika professioner möts för att fortbilda sig, debattera, diskutera, träffa kollegor, politiker och företrädare från näringslivet. Årets tema, ”Framtidens hälsa”, stimulerar till samtal och lärande och belyser såväl lokala som globala perspektiv. Riksstämman hålls på Stockholmsmässan den 28-30 november. Se www.riksstamman.se för programmet.

  • IPULS avvecklas som bolag

    Institutet för Professionell Utveckling av Läkare i Sverige AB (IPULS) ägs av Läkaresällskapet, Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Landsting. Kärnverksamheten är att administrera SK-kurser för ST-läkare och baseras på statliga anslag. Socialdepartementet har meddelat att detta ska ske i statens regi från den 1 januari 2013. Underlaget för att bedriva IPULS som bolag försvinner därmed.

  • Vårdskador- bör en nollvision användas inom sjukvården?

    Vårdskador- bör en nollvision användas inom sjukvården?

    Torsdagen den 25 april kl 10-16 arrangeras ett seminarium om säkerhetsarbete i vården på Svenska Läkaresällskapet. Förhoppningen som ställs på en nollvision för vårdskador är att den på ett positivt sätt ska påverka patientsäkerhetsarbetet i Sverige. Mer in

  • Mats Bauer lämnar uppdraget som VD för Svenska Läkaresällskapet

    Mats Bauer lämnar uppdraget som VD för Svenska Läkaresällskapet

    Efter sex år som VD väljer Mats Bauer att lämna sin tjänst som VD för Svenska Läkaresällskapet. Han kliver av det operativa arbetet och ska istället bland annat jobba med SLS fond- och stiftelseförvaltning. Peter Friberg, ordförande för Svenska Läkaresällskapet, beklagar att Mats Bauer väljer att lämna sitt uppdrag att han efter sex arbetssamma år vill ta det lugnare.

  • Christopher Gillberg får det Söderbergska Priset i medicin 2012 på en miljon kronor, för sin banbrytande forskning om autism

    Christopher Gillberg får det Söderbergska Priset i medicin 2012 på en miljon kronor, för sin banbrytande forskning om autism

    ESSENCE är en sammanfattande benämning för överlappande tillstånd av autism med tidig barndomsdebut. Ämnet diskuteras vid årets Söderbergska prisseminarium den 16 april kl 13-17.15. Årets Söderbergska pristagare är professor Christopher Gillberg som mottar priset vid en ceremoni på Svenska Läkaresällskapet den 16 april kl 18. Prisutdelare är i år HM Drottningen.

  • Sverige ska vara världsledande inom registerbaserad forskning

    Utbildningsminster Jan Björklund har presenterat tre viktiga beslut för svensk medicinsk forskning. – Ett välkommet initiativ, säger professor Peter Friberg, ordförande för Svenska Läkaresällskapet. Det underlättar för forskare att bedriva longitudinella studier, som är viktigt för att Sverige ska vara världsledande inom medicinsk forskning.

  • Patientsäkerheten i fokus på Medicinska Riksstämman 2011

    Patientsäkerheten i fokus på Medicinska Riksstämman 2011

    Flera steg har tagits mot en säkrare vård. Medicinska riksstämman 2011 riktade strålkastarljuset mot en av de verkliga utmaninganar; minska risken för att patienter dör eller kommer till skada i vården. I sammanfattningen "Inspirerande röster om säkrare vård" har vi samlat inlägg och referat och vill med det förmedla kunskap och goda exempel på hur vården arbetar för förbättrad patientsäkerhet.

  • Svenska Läkaresällskapet och Sveriges läkarförbund stödjer förslaget om satsning på svensk behandlingsforskning

    Svenska Läkaresällskapet och Sveriges läkarförbund stödjer förslaget om satsning på svensk behandlingsforskning

    Läkaresällskapet och Läkarförbundet anser att det nya tillskottet av pengar som beskrivs i förslaget "Svensk behandlingsforskning" är mycket angeläget för klinisk forsknings framtid. Satsningen stärker forskningens internationella konkurrenskraft och förbättrar möjligheterna att kommersialisera svenska innovationer inom området. Vi ser fram emot att regeringen agerar i denna angelägna fråga!

  • Läkare engagerar sig i samtal om levnadsvanor

    Läkare engagerar sig i samtal om levnadsvanor

    Vilken effekt har livsstilsinterventioner? Vilka evidensbaserade metoder passar för läkare? Vad innebär Socialstyrelsens nya Nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder? Vilket stöd kan du få från SLS-projektet “Läkares samtal om levnadsvanor”? Välkommen till ett heldagsseminarium på Svenska Läkaresällskapet, Stockholm, den 8 februari om levnadsvanors betydelse och läkarnas roll.

  • Sverige försvagas ytterligare som forskarnation

    Sverige försvagas ytterligare som forskarnation

    Forskningskompetens måste tas tillvara, för patientens bästa. AstraZenecas beslut att lägga ned forskningsenheten i Södertälje innebär långtgående konsekvenser för svensk medicinsk forskning. Viktig kompetens riskerar att gå förlorad. - Förhoppningsvis kommer forskning högre upp på dagens politiska agenda, säger professor Håkan Billig, ordförande, Svenska Läkaresällskapets forskningsdelegation.

  • Svenska Läkaresällskapets Etikdelegation: en ny utredning om assisterad befruktning behövs

    SLS Etikdelegation anser att en ny utredning om assisterad befruktning behövs och tar därför upp frågan i ett uttalande för en statlig utredning om olösta frågor kring assisterad befruktning. Läkarprofessionen deltar i framtagandet av nya teknologier för assisterad befruktning liksom i utförandet av dem. Vi har därför anledning att delta i debatten om etikens gränser på området.

Visa mer