Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

  • Medicinska riksstämman

    Medicinska riksstämman

    Med årets tema "Säkrare vård" vill Svenska Läkaresällskapet uppmärksamma hur sjukvården kan lära sig av sina misstag och förebygga att de inte händer igen. Välkommen till Medicinska riksstämman den 30 november - 2 december på Stockholmsmässan i Älvsjö! Genom kunskap och dialog utvecklar vi vården tillsammans

  • Telomerernas biologi – ett spännande forskningsfält under stark utveckling!

    Den 25-27 maj genomförs en konferens om telomerernas biologi på Läkaresällskapet: Telomererna motsvarar ändstycken av DNA-spiralen för att skydda vid celldelningar i vanliga celler. Vid varje celldelning minskar telomeren i längd och vid viss längd slutar cellen att dela sig och går under. Man har ansett att telomerlängd är markör för kroppens biologiska klocka. Elizabeth Blackburn m fl deltar.

  • Är läkaretiken kraftlös?

    Är läkaretiken kraftlös?

    17/ 5 kl 18 debatt på Läkaresällskapet: Har läkare moraliska skäl att inte utfärda s.k. ”transportintyg” för apatiska eller andra sjuka flyktingbarn om man inte har en garanti för fortsatt god vård? Kan läkare tvingas utföra icke medicinskt motiverad omskärelse av pojkar om de har etiska betänkligheter? Ska oetiskt handlande straffas?

  • Medicinska riksstämman - mötesplatsen för vårdpolitisk dialog

    Medicinska riksstämman - mötesplatsen för vårdpolitisk dialog

    Underbemanning, slarv, felbehandlingar, läkarmissar, överbeläggning och borttappade remisser. Listan på säkerhetsproblem i vården kan göras lång. Temat för Medicinska riksstämman 2011 är ”Läkekonst i en säkrare vård”. Syftet är att lyfta fram kritiska analyser och goda exempel på hur brister och rutiner påverkar säkerheten i vården.

  • God medicinsk forskning lönar sig!

    Svenska Läkaresällskapet belönar varje år god medicinsk forskning. I år är priserna och pristagarna följande:

  • Läkaresällskapet om donationsförberedande behandling

    Behovet av organ för transplantation är idag avsevärt större än tillgången. I syfte att få fram fler organdonatorer har man diskuterat möjligheten att inleda eller fortsätta intensivvård till patienter, trots att de bedömts vara utom räddning. Utveckling av en total hjärninfarkt under pågående intensivvård kan då äga rum och organdonation bli möjlig. Därmed skulle den positiva donationsvilja som f

  • Hippokratespriset 2010 till Gisela Dahlquist, Umeå

    Hippokratespriset 2010 tilldelas barnläkaren Gisela Dahlquist för hennes outtröttliga arbete med att uppmärksamma och levandegöra etiska frågeställningar i den kliniska vardagen.

  • Etiska aspekter på rökstopp inför kirurgi

    BAKGRUND
    Frågan om rökstopp inför planerade kirurgiska ingrepp har diskuterats under senare tid, bland annat vid ett möte på Svenska Läkaresällskapet i april 2010. Från Svensk Ortopedisk Förening har framförts önskemål om ett nationellt samlat grepp på frågan. På flera kirurgiska kliniker framställs krav på patienter att sluta röka för att få tillgång till planerad kirurgi.
    Etikdelegationen

  • Komplikationer vid operation halveras med rökstopp

    Rökning är ett av de stora globala folkhälsoproblemen. Vi vet genom studier på senare år att rökare drabbas av postoperativa komplikationer i större utsträckning än ickerökare. Glädjande nog går den risken att halvera genom perioperativt rökstopp! Få andra patientsäkerhetsinterventioner ger en så kraftig effekt och de allmänna hälsoeffekterna av rökslut är ännu större i termer av mortalitet och mo

  • Läkaresällskapet om icke-medicinskt motiverad omskärelse av pojkar

    Det har den senaste tiden stått klart att många läkare i Sverige saknar motiv till omskärelse av pojkar på icke-medicinska grunder. Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik har därför på eget initiativ granskat frågan ur ett etiskt och juridiskt perspektiv. Syftet med detta uttalande är att ge läkare etisk vägledning i de fall frågan aktualiseras i den medicinska verksamheten.
    D

Visa mer